تپه و گودال تراورتنی اژدها گولی در شهرستان نیر استان اردبیل+عکس
![تپه و گودال تراورتنی اژدها گولی در شهرستان نیر استان اردبیل+عکس تپه و گودال تراورتنی اژدها گولی در شهرستان نیر استان اردبیل+عکس](https://aynekhabar.ir/ayna/uploads/2024/05/nir-4-300x190.jpg)
تپه تراورتنی اژدهاگولی در ۳۱ کیلومتری جنوب شرق کوه آتشفشان سبلان، ۳۰ کیلومتری جنوب غربی شهر اردبیل و ۲ کیلومتری جنوب شرقی شهر نیر در حوالی روستای سقزچی واقع شده است. این اثر بقایای چشمه آبگرمی است که در آنجا واقع بوده و سپس از مجرای دیگر خارج شده و این دهانه که بین اهالی با نام اژدهاگولی معروف است به صورت یک گودال خشک شده تراورتی باقی ماند.
در فاصله ۳۰ متری این گودال خشک مجرای جدید چشمه آبگرم واقع شده که توسط اهالی با یک بنای کوچک پوشانده شده است، این گودال در یک ناحیه بکر و دست نخورده واقع شده و مصون از هر دست کاری است.
این گودال تقریبا در ارتفاع ۱۶۵۹ متری از سطح دریا قرار داشته و طول آن ۹ متر و عرض آن ۸ متر بوده و از عمقی در حدود ۳/۵ متر برخوردار است، در منطقه اژدهاگولی به دلیل وجود سنگهای آهکی و انحلال آنها در آب و ظاهر شدن به صورت چشمههای آهکی ناهمواریهای کارستی در مقیاسهای مختلفی به وجود آمده است.
آبگرمهای موجود در اطراف این تپه از جمله سقزچی و دیپسیز گول دارای کاتیونهای سدیم و کلسیم و آنیونهای کلر و بیکربنات در ردیف آبهای کلروبیکربنات سدیم هستند، در یک نمونه حفاری که در این منطقه انجام شده است پس از رسیدن به عمق ۷۱ متری به مخزن بخار و آب داغ فشرده برخورد شد که این بخار و آب داغ بیش از ۱۵ متر از زمین فوران کرد که دمای مخزن آن حدود ۱۱۰ درجه سانتیگراد گزارش شده است.
مطالعات ژئوفیزیکی و زمینشناسی نشان داده که مخزن آهکی این محدوده بیش از ۱۰۰ کیلومتر مربع در زیر زمین گسترش داشته و ریشه تمام آبگرمهای منطقه در این مخزن آهکی است.
جنس تپه اژدهاگولی از سنگ تراورتن بوده و شکل و جنس آن میرساند که قبلا آنجا چشمه آب گرم بزرگی بوده که بعدها خشک شده است. تراسهایی که در دیواره حوض وجود دارد بیانگر این است که چشمه چند بار خشک شده و دوباره جوشیده است؛ هم اکنون نیز که چشمه خشک شده اطراف آن در اثر انباشته شدن رسوبات کارستی به صورت تپه کوچکی با سطحی صاف درآمده است.
تپه اژدها گلی در اوایل سال 1401 به عنوان اثر طبیعی این شهرستان در شورای ثبت آثار طبیعی کشور در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
عکاس: زهرا فرشاد
برای مشاهده عکس ها در ابعاد بزرگتر روی آنها کلیک کنید!
برچسب ها :استان اردبیل ، ژئوتوریسم ، گردشگری ، نیر
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰